Cara Buat Pancake Mudah Dan Cepat

Resepi Pancake

Biasanya sarapan pagi orang Malaysia ni mesti makanan berat seperti nasi lemak, roti canai, mee goreng, nasi goreng, lontong dan macam-macam lagi lakan. Apa kata kali ni kita tukar selera makan pancake pulak. Jom saya kongsikan resepi pancake yang mudah, sedap dan gebu.

Resepi pancake yang gebu gebas ni mudah je nak sediakannya. Anak lelaki saya yang berumur 12 tahun pun dah pandai buat sebab cara dan bahannya senang je. Resepi pancake ni saya letak susu segar untuk menambahkan lagi rasa lemaknya. Boleh juga gantikan susu segar dengan susu cair.

Baking powder dan telur pula adalah ejen untuk menggebukan resipi pancake ini. Kalau kedua-dua bahan tu takde, makanya tak gebu la pancake korang ni yaaa...

Adunan resipi pancake ni boleh dapat 5 hingga 6 keping pancake saiz sederhana. Kalau korang buat saiz besar so dapat sikit la. Tapi untuk saya, suami dan anak-anak makan cukup la satu adunan ni. Kalau untuk family yang ramai boleh gandakan adunan ni yea. Pancake ni boleh di makan bersama butter, madu, coklat, jem, peanut butter dan sebagainya.

Bahan-bahan untuk pancake:
1 biji Telur
4 sb Marjerin yang telah dicairkan
3 sb Gula (boleh tambah@kurangkan)
1 1/2 cawan Susu Segar (anggaran)
1 sk Esen Vanilla
2 cawan Tepung Gandum
2 sb Baking Powder
1 sk Garam

Cara-cara membuat pancake mudah dan sedap:
Pukul telur, marjerin, gula, susu segar dan esen vanilla hingga sebati.
Ayakkan tepung, baking powder dan garam ke dalam adunan tadi. Kacau lagi sehingga rata dan sebati.
Rehatkan adunan selama lebih kurang 5 minit.
Sendukkan adunan ke atas non-stick pan yang telah di panaskan. Terbalikkan penkek bila buih dah mula pecah. Tunggu sehingga kekuningan dan boleh diangkat dan hidangkan.

Comments